BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

pátek 19. října 2012

Halloween

Sice předběžně, ale rozhodla jsem se, že si letos vydlabu a vyřežu svoji první dýni a světe div se, vůbec to není těžké! Ne, že bych snad nějak uctívala tradici Halloweena, ale přijde mi, že to docela pěkně ozdobí dům. Takže první krok je - zakoupit dýni. Doporučuji koupit ji v normálních potravinách, protože v květinářství a v dekoracích jsou akorát zbytečně předražené a stejně malé. Já jsem třeba tuhle koupila v Lidlu za nějakých necelých padesát korun. Takže nejdříve dýni odřízneme nějak přijatelně velké víko, záleží na její velikosti.





Dýni musíme obříznout kolem dokola a potom jí opatrně odřezat víčko. Z dýně vydlabeme nepotřebné pěnové cosi, co vyhodíme a dále dlabeme dužninu, kterou můžeme použít do nejrůznějších receptů - polévek, pyré, kompotů, atd. Dýni nejde dlabat lžící, pokud není měkká a zralá a jelikož ta moje nebyla, bylo třeba použít různé vrahovo náčiní. Takže nůž, dlabátka, krouhátka, vše co bylo po ruce. Je třeba aby dýně byla opravdu hodně tenká, protože dužnina potom překáží při vyřezávání. Po vydlabání, pokud chcete aby Vám dýně dlouho vydržela - namočte ji na několik hodin do vody, nebo ještě lepší - řádně ji vymažte vazelínou.

Na vydlabanou dýni si potom nakresle tužkou nebo propiskou, podle toho jak jste si jisti tahem nějaký obrázek, buď to z hlavy nebo z internetu, kde je jich k nalezení spousta. Můžete jednoduše vyříznout klasický halloweenský obličej, ale i kočky, čarodějnice, duchy, lebky, možností je opravdu spousta. Když máte nakreslenou předlohu, ostrým nožíkem, nebo jiným udělátkem opatrně vyřezávejte tvary. Občas bude ještě třeba zevnitř vydlábnout přebytečnou dužninu, takže hlavně pozor, aby se tenké linie nepřetrhly. Když si myslíte, že máte hotovo, stačí ještě dorovna seškrábnout dno a pak nezbývá než vložit svíčku a nechat dýni zdobit Vaše příbytky. Tak hodně štěstí a zábavy, je to přece hra! :o)









0 komentářů: